Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]
[...] ze źródeł zwierzęcych. Jednocześnie wykazano ujemny związek między ryzykiem raka a podażą energii z warzyw. Sugeruje to, iż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a nie sama ilość kalorii w diecie, mają związek z ryzykiem wystąpienia raka. Komentarz Współwystępowanie czy związek w tego rodzaju badaniach nie oznacza od razu powiązania typu [...]
[...] odżywczych, stąd efekt wzdętego brzucha. Obserwuj co jesz i jak Twój organizm zachowuje się po poszczególnych posiłkach. Jeśli zauważysz niepokojące objawy, zmniejsz ilość spożywanych produktów, które Ci szkodzą. Poza tym zbyt szybkie jedzenie lub popijanie podczas jedzenia również mogą powodować nieprzyjemne objawy. Zupełnie inną [...]
Kofeina w świecie sportu znalazła swoje miejsce jako legalny sposób na podniesienie możliwości układu nerwowego, poprzez jego stymulowanie do większej aktywności. Zazwyczaj spotykamy ją w suplementach przedtreningowych, które mają na celu znaczne podniesienie możliwości wysiłkowych, czy też spalaczach tłuszczu, przeznaczonych do redukcji tkanki [...]
[...] bogatej w źródła białka (mięso zwykłe i ryb, białka serwatkowe, orzechy), warzywa i inne zdrowe źródła węglowodanów złożonych. W diecie musiałaby być odpowiednio zmniejszona ilość energii, czyli konieczne jest wdrożenie deficytu energetycznego. Wtedy możliwe jest pozbycie się tłuszczu z całego ustroju, proporcjonalnie także z rejonu brzucha. [...]
[...] spowodować zmęczenie. Nie tylko nie poprawisz swoich wyników, ale możesz też stracić motywację. Podsumowanie Skorzystaj z powyższych wskazówek, żeby zwiększyć wydajność i poprawiać swoje wyniki, kiedy masz ograniczony czas na ćwiczenia. Pamiętaj, że zawsze liczy się jakość treningu, a nie tylko ilość powtórzeń i serii i czas spędzony w klubie.
[...] mamy mniejszy apetyt. Jeśli chodzi o rozkład makroskładników, to danie to jest dość dobrze zbilansowane. Około 70 g węglowodanów w pełnej porcji, ok. 20 g białka i podobna ilość tłuszczy. Choć tłuszczu jest niemało, to duży plus za to, że jest tu niewielka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Sam skład jest przeciętny. Owszem, większość to [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
[...] aminokwasów BCAA, a obecnie wyczytać możemy wiele sprzeczności na temat zasadności stosowania aminokwasów tego typu. Działanie BCAA jest jednak uzależnione od tego, jaką ilość produktu spożywamy i to właśnie może być ten element układanki, który może co poniektórym osobom nie pasować przy ich stosowaniu. Badanie I Mike Spillane w 2013 roku [...]
[...] wzmocnienie mięśni grzbietu. Dlatego Pilates najczęściej składa się z ćwiczeń rozciągających oraz wzmacniających mięśnie brzucha, pleców, barków czy pośladków. Nie chodzi o ilość powtórzeń, a o jakość wykonania ćwiczeń. Gwarantuję, że podczas treningu Pilates odkryjesz mięśnie, o których istnieniu wcześniej nie miałaś pojęcia. Jakie korzyści [...]
[...] do porównania i wyciągnięcia wniosków. Wyniki – poniżej przedstawiono wyniki testów: Im niższy był poziom insuliny, tym lepsze wyniki pamięciowe. Zmierzono również ilość ketonów w moczu. U osób na diecie bogatej w węglowodany nie wykryto ketonów, ale były one obecne w drugiej grupie. Warto również wspomnieć, że poziom ketonów był [...]
[...] Badanie Naukowcy wzięli pod obserwacje 280 otyłych osób przez 10 dni i 100 osób o prawidłowej masie ciała, które obserwowali przez 14 dni. Rejestrowano przez ten czas ilość spożywanych kalorii i okres dnia, w którym były one jedzone. Badacze wzięli pod uwagę zależność pomiędzy nawykami śniadaniowymi, a ilością spożywanych kalorii. Z [...]
[...] odniesienia w kontekście zmiany składu ciała oraz poziomu tkanki tłuszczowej. Naukowcy przyjrzeli się również takim informacjom, jak średni czas aktywności fizycznej i ilość czasu poświęconego stricte na trening siłowy. Wyniki Przeciętny czas poświęcany na aktywność fizyczną obserwowanych osób wynosił pół godziny dziennie. To trening [...]
[...] g Pasta warzywna GO VEGE jest smacznym produktem. Biorąc pod uwagę, że żurawina jest tak słabo wyczuwalna, to myślę, że mogłoby jej tam wcale nie być. Zmniejszyłaby się wówczas ilość cukrów prostych. Tak czy inaczej, pasta jest smaczna, nie zawiera konserwantów i może stanowić ciekawą alternatywę do kanapek. Gdzie kupić: Biedronka Cena: 4,28 zł
[...] są naprawdę niewielkie. Ilość węglowodanów, tłuszczu i sodu też jest podobna. Gdzie zatem ta korzyść? Producent chwali chrupki za brak glutenu, dodatku cukru i zredukowaną ilość soli. Gluten w większości tego typu produktach nie występuje. Cukier też nie a co do soli, to wystarczy spojrzeć na inne produkty i ciężko będzie nam znaleźć różnicę. [...]
[...] kalorii w grupie kreatyny, Wnioski: Suplementacja kreatyną nie ma wpływu na tkankę tłuszczową, ale … do kreatyny można dodać np. kofeinę, zieloną herbatę, dużą ilość białka serwatkowego, johimbinę czy efedrynę co zupełnie zmienia obraz sytuacji. Ponadto redukcja tłuszczu zależy od bilansu kalorycznego, więc tylko przy deficycie [...]
Białko z grochu jest ostatnio niezwykle popularnym dodatkiem dietetycznym w gronie osób trenujących, które bazują na produktach pochodzenia roślinnego. Naukowcy postanowili zbadać zagadnienie dotyczące efektu stosowania odżywki białkowej z grochu, w porównaniu do białka serwatkowego u sportowców uprawiających CrossFit. Białko grochu, czy tylko [...]
[...] Nowe ciastka oblane są czekoladą bez dodatku cukru oraz zawierają karmel maltitolowy, czyli z karmel substancją słodzącą pochodzenia naturalnego, która dostarcza mniejszą ilość kalorii. Co więcej, ciastka te nie zawierają tłuszczy utwardzonych, a olej palmowy zastąpiony jest mieszanką olejów: kokosowego i rzepakowego. Chrupkości oraz błonnika [...]
[...] bilansu energii, nawet najlepsze ćwiczenia nie są w stanie zniwelować błędów dietetycznych. Jeśli dostarczasz nadmiaru energii, to zwyczajnie zwiększasz masę ciała, w tym ilość tkanki tłuszczowej. W terminologii angielskiej nazywa się je mostem, ponieważ ciało tworzy coś na kształt mostu. Jednak typowo most (w zapasach i brazylijskim [...]
[...] prawdopodobieństwo ww. tezy i do swojej analizy włączyli 59 publikacji. Jedną z zalet tak wielkiej ilości pracy włożonej przez nich jest to, że mieli do dyspozycji olbrzymią ilość kobiet, a zakres uwzględnianych badań obejmował lata 1990-2020. We wnioskach z tego badania naukowcy stwierdzają, że uzupełnianie kwasów omega-3 w okresie ciąży, może [...]